Wyszukaj produkt:

Pieczony comber z dziczyzny z galaretką jarzębinową

(dla 4 osób)

Piekarnik: 175° 

1-1,2 kg polędwicy z dziczyzny, świeżej lub mrożonej
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu 

Sos 

3 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml wywaru z mięsa
300 ml śmietany
Sól i biały pieprz
2 łyżeczki galaretki – porzeczkowej lub jarzębinowej
3 łyżki wytrawnej sherry lub porto (opcjonalnie) 

Rozgrzać piekarnik. Przyciąć mięso. Wyciąć wszystkie błony i ścięgna. Natrzeć mięso solą i pieprzem. Ułożyć polędwicę w naczyniu żaroodpornym, mięsem do góry. Wzdłuż kości wkłuć termometr. Piec przez około godzinę i 15 minut w dolnej części piekarnika, aż mięso osiągnie temperaturę 70 stopni (średnio wypieczone) lub 75 stopni (dobrze wypieczone). Przygotować dodatki w zależności od czasu ich przyrządzania, np. 40 minut przed zakończeniem pieczenia mięsa ugotować ziemniaki, a warzywa kilka minut przed wyjęciem mięsa z pieca. Wyjąć polędwicę, nakryć ją folią i odstawić na 15 minut. 

Sos

Rozgrzać 400 ml wody i wlać do naczynia, w którym pieczone było mięso. Wymieszać. Stopić masło w rondelku i dodać mąkę. Wymieszać i gotować przez kilka minut. Powoli dodawać sok z mięsa, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Posmakować i doprawić według upodobania solą, pieprzem, galaretką i sherry (lub porto). Można dodać odrobinę serwatki.   

Podawanie 

Odkroić mięso od kości. Pokroić obie strony w cienkie plastry. Mięso można ułożyć z powrotem na kości, a następnie na talerzu. Podawać z ziemniakami, sosem, warzywami i galaretką jarzębinową.

Aby otrzymać swoją paczkę przed Świętami, zamów ją w czasie: 2015-12-17T15:00 Świateczny przedłużony termin zwrotów przed data 15 Stycznia 2016 dla zamówień złożonych pomiędzy 20. Listopada a 31. Grudnia 2015.